請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

終於鬼拍後尾枕

西門仔 發表於 2018-2-7 13:24:37 來自手機 | 查看: 1968 | 顯示全部樓層
跳轉到指定樓層 | x0 [感謝清單]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊會員

x
麥瑞權:樓係攞嚟炒嘅

立法會昨一般性討論《修改〈市區房屋稅規章〉》法案期間,議員麥瑞權語出驚人,聲稱“樓就係攞嚟炒嘅,冇理由空置”,一衆議員當場嘩然,更被觀看直播的網民立即截圖,說“鬼拍後尾枕”講出心聲,旋即成為網絡熱話。

解決租霸可增流轉

政府建議取消空置房屋不課稅規定,並表示會研究開徵房屋空置稅。麥瑞權認為業主不將單位放租,因害怕遇到租霸,不但不能收回物業,更要循法律途徑追討,費時失事,但政府不究其原因。主張從完善“租務法”着手,解決“租霸”問題,市場自然有更多空置房屋流轉。

其後,麥瑞權突然“爆響口”:“嗱!樓就係攞嚟炒 啦,冇理由空置。”話音剛落,即引發其他議員議論紛紛。他更直言,若不是出現炒樓現象,政府便不用出招,“如果大家想做鴕鳥不承認事實,也無話可說。”話鋒一轉,他又將“習主席”搬出來,盛讚其“房屋是用來住的”的講法“夠英明”,特區政府出辣招可算是成功配合的正確之舉。建議政府一併解決“租霸”問題,並將其視作組合拳其中一招。

自言話速快惹誤會

有關言論令麥瑞權被網民封為“今日VIP”,網民對“金句”的看法似乎一面倒,有網民“讚賞”其有膽識,敢用“樓係攞嚟炒”與習主席的“用來住”對着幹,有諷其終於講出心底話。大概是網絡攻勢太凌厲,麥瑞權在討論加印花稅“辣招”發言時即刻解畫,指自己說話速度太快,網民聽不清完整意思。之後發言會放慢說話速度,感謝網民高度關注云云。

上一主題︰今日係......喬布斯97年回歸當「教主」
下一主題︰又睇下今次點收科

評分

參與人數 1威望 +2 金幣 +2 收起 理由
媽卡卡 + 2 + 2 很給力!

查看全部評分

1234下一頁
monkeypig 發表於 2018-2-7 14:01:54
炒家炒豪宅...炒到風生水起都唔關小市民事啦…

回復 支持 反對 使用道具 舉報

lfc 發表於 2018-2-7 14:12:23
見到呢隻吹水家犬就反胃!

回復 使用道具 舉報

meteor122 發表於 2018-2-7 14:34:57
其實好想睇呢條仆街個報應幾時到..
害到澳門寸草不生.. 成街爛地

回復 使用道具 舉報

風見 發表於 2018-2-7 14:38:32 來自手機
真係多謝投佢一票嘅人,今日你地睇到啦。

回復 使用道具 舉報

媽卡卡 發表於 2018-2-7 15:33:26
屎眼銅香燴兩隻肛門幽靈不嬲都係羽出驚人喇!

回復 使用道具 舉報

小雞巴 發表於 2018-2-7 17:35:11
終於肯講真話,就係呢啲人搞到物價飛漲,大家冇啖好食嘅罪魁禍首⋯⋯

figojaoa 發表於 2018-2-7 18:25:53 來自手機

呢D米正式嘅馬交嘅土豪霸權羅,就比呢幾隻c忽鬼搞到蓮花寶地都變晒到處爛地,仲理直氣壯咁一派胡言

emilylee 發表於 2018-2-7 18:57:42
如果5係佢兩個就5會拍住參選,一月4萬月薪貨車司機都5夠出位,要加多個鼓勵炒樓大老 終於鬼拍後尾枕,澳門討論區-iDreamx

figojaoa 發表於 2018-2-7 19:55:05 來自手機

班c忽鬼仲巴閉過習大人,習大人話樓係要黎住,呢條7頭就話要黎炒,同習大人唱反吊,唔知中共元老睇到呢呢班c忽鬼D歪理有咩反應?

1234下一頁
發新帖 thanks