[吹水] 「良心」何在⋯⋯

六道仙人 發表於 2019-1-12 08:39:51 來自手機 | 查看: 2199 | 顯示全部樓層
跳轉到指定樓層 | x0 [感謝清單]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊會員

x
昨天走到祐漢街市覓食,其實都有兩三個月無去,上到去巡視一番后發現價錢比外面D食店更貴,而且係無人招乎你的,正苦發牌比呢D所謂嘅小販,原意不是給他們謀暴利,但根本就係完全沒有後續監管,一個月的優惠租才千元,人地外面要捱貴鋪租及昴貴人工開支的食店,有好多比這個熟食中心的還要便宜,見到都心傷

上一主題︰聽講戈25萬的門唔洗換囉係咪真的?!
下一主題︰閣下平日的指定動作嗎?
busmusic 發表於 2019-1-12 09:03:14
都算係正常價啦

回復 使用道具 舉報

Rayarichard 發表於 2019-1-12 09:45:47 來自手機
也不能祇看環境,也要看食物質素才能定奪,如果那家店真產品真的不值那麼價錢,後面慢慢也會給市場淘汰啊。

回復 支持 反對 使用道具 舉報

bobby 發表於 2019-1-12 10:13:15 來自手機
大部份嘢都係卄零蚊,過三十蚊都係得两款,樓主應該唔好出街食,返屋企自己煮吧。

朱德武 發表於 2019-1-12 10:30:12 來自手機
见到你哋回帖我真係要同楼主讲番句说话,如果睇价钱的确係正常价钱,但係你哋唔好忘记,嗰度几乎係唔使成本,连碗碟都有专人洗埋,而且冇人招呼你送餐。
楼主都话,出边啲租咁贵,仲要请几个伙计,仲有啲牌费,价钱先至同呢啲差唔多,你地话算唔算係暴利
黑沙湾入边有间茶餐厅,早晨套餐25文包一杯热饮,午餐32文,一杯咖啡一碗例汤。坐得坐得舒服过嗰度,而且啲野食唔係差分分钟好过熟食中心。
1 讚

回復 支持 1 反對 0 使用道具 舉報

fanshisan12 發表於 2019-1-12 10:31:07
离谱啦 太黑了!

回復 使用道具 舉報

iplapfai 發表於 2019-1-12 10:38:22 來自手機
我真係好想問樓主, 乜你覺得人哋收咗檔之後就唔需要捱高樓價高通脹! 澳門政府咁偉大, 市民個個都自求多福, 唔拼命搵多啲錢, 點生活?

六道仙人 發表於 2019-1-12 10:40:26 來自手機
bobby 發表於 2019-1-12 10:13
大部份嘢都係卄零蚊,過三十蚊都係得两款,樓主應該唔好出街食,返屋企自己煮吧。 ...

我就係經常出街食,先知人地D食店賣緊咩價錢,一般食店如三盞燈區為例,放得落五六張枱比人坐係度食果D都捱緊5,6萬鋪租再加店員人工,但一般如上圖食個腩麵價格有22-28$都有,但問題人地成本開支真係高,我覺得合理,但街市果D小販受惠於正苦鋪位低廉租金、但有否回饋番比D市民?不是說全部都是這樣,也有個別小販檔還是以良心作業,我只會支持那些店家。不用屋企自己煮的⋯⋯有錢唔代表要亂洗87!
3 讚

回復 支持 3 反對 0 使用道具 舉報

六道仙人 發表於 2019-1-12 10:44:13 來自手機
朱德武 發表於 2019-1-12 10:30
见到你哋回帖我真係要同楼主讲番句说话,如果睇价钱的确係正常价钱,但係你哋唔好忘记,嗰度几乎係唔使成本 ...

朱兄就是明理之人,一語就能道出重點。

leekuong 發表於 2019-1-12 10:50:09
租金場地水電都係政府津貼,淨慳這些都剩唔少,營地亍市上三十多元一碟炒粉麵得小小一住,還有在街邊賣粥的小版檔,價錢仲貴過雅廉訪鋪頭.

發新帖 thanks