[吹水] 真难

shingshing1080 發表於 2019-4-12 11:47:08 來自手機 | 查看: 672 | 顯示全部樓層
跳轉到指定樓層 | x0 [感謝清單]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊會員

x
今日过左来开工。无意睇到左一张甘醒目嘅告示。仔细d睇返清楚。然后再读左几遍。感觉自己嘅罗辑比扭曲左。真难理解。之能讲:要满足各位大神。真难哟

上一主題︰澳門監獄的一問
下一主題︰澳門有無得買呢部 Laptop?
12下一頁
possy 發表於 2019-4-12 12:42:38
看完後覺得係一篇本末倒置的文章。
部電梯停靠後與地面高度有落差,有心人希望透過使用物料(文中所講的石材)以改善兩者高度的差距。
不過,理論上最理想應該係電梯保養公司調較電梯停靠每層樓面時與地面的差距至一致。

回復 支持 反對 使用道具 舉報

kmax2508 發表於 2019-4-12 12:53:47 來自手機
無前恩後果好難評論對錯

shingshing1080 發表於 2019-4-12 18:10:31 來自手機
possy 發表於 2019-4-12 12:42
看完後覺得係一篇本末倒置的文章。
部電梯停靠後與地面高度有落差,有心人希望透過使用物料(文中所講的石 ...

师兄:哩个係十几年嘅旧梯,之前嘅同行安装好嘅。
甘依假先由我哋接手维修保养。假下免费出件整靓仔佢,有d业主仲怕摞返来嘅大理石係假野。无言哎

shingshing1080 發表於 2019-4-12 18:14:33 來自手機
kmax2508 發表於 2019-4-12 12:53
無前恩後果好難評論對錯

师兄:吾好意思,假下补充返原因
请往下睇返

wongwaiteng 發表於 2019-4-12 18:37:53 來自手機
重量補償都未調好就放機俾人用?師傅,你部機高左成吋幾丫

possy 發表於 2019-4-12 18:43:10
shingshing1080 發表於 2019-4-12 18:10
师兄:哩个係十几年嘅旧梯,之前嘅同行安装好嘅。
甘依假先由我哋接手维修保养。假下免费出件整靓仔佢,有 ...

首先,業主應該關注既係部電梯既運作與安全(尼點就靠您們啦),因爲如果電梯停靠後開門發現與樓面地台平水有落差就應該檢視下係未條鋼纜日子有功,拉拉下變長左?又或者其他零件出問題,例如纜轆,這些都係要麻煩樓主尼 D 專業人士作進一步檢測。
至於雲石與否都係美觀問題,主要成分都係 CaCo3(碳酸鈣),真係寧願要拋光身既麻石仲好,最低限度實淨、耐用及清潔容易。

CWM 發表於 2019-4-13 10:04:17
其實加左舊咁大o既石
會唔會影響電梯本身o既載重同負擔

shingshing1080 發表於 2019-4-13 19:23:23 來自手機
CWM 發表於 2019-4-13 10:04
其實加左舊咁大o既石
會唔會影響電梯本身o既載重同負擔

师兄:一般一条钢丝绳就可以支持额定重量嘅,
甘每一台梯都有4条以上。所以讲安全系数係ok嘅

shingshing1080 發表於 2019-4-14 00:52:32 來自手機
possy 發表於 2019-4-12 18:43
首先,業主應該關注既係部電梯既運作與安全(尼點就靠您們啦),因爲如果電梯停靠後開門發現與樓面地台平 ...

师兄:您分析好深入哟。难道係同行

12下一頁
發新帖 thanks