[吹水] 個 X 字 你地識唔識寫呀?

Tbagboy 發表於 2019-10-18 08:13:34 | 查看: 2881 | 顯示全部樓層
bussub 發表於 2019-10-18 23:54:49 來自手機
其實咩叫國殤,有人可以解釋下嗎?

回復 支持 反對 使用道具 舉報

DonaldTrump 發表於 2019-10-19 00:01:55 來自手機

CWM 發表於 2019-10-19 00:29:50
被殘睇字洗腦o既 毅進仔 又又又又又又 假扮示威者
肥媽都 唱鳩你地...個 X 字 你地識唔識寫呀?,澳門討論區-iDreamx
又唔做野又唔讀書

1 讚

回復 支持 1 反對 0 使用道具 舉報

詩情畫意 發表於 2019-10-19 00:46:09
CWM 發表於 2019-10-19 00:29
被殘睇字洗腦o既 毅進仔 又又又又又又 假扮示威者
肥媽都 唱鳩你地...
又唔做野又唔讀書

你有證據????????定係你既立場上認為一定係假扮。如果係立場先行既話就叫抹黑

知心 發表於 2019-10-19 00:46:24 來自手機
bussub 發表於 2019-10-18 23:54
其實咩叫國殤,有人可以解釋下嗎?

指為國犧牲的人。 南朝宋鮑照《代出自薊北門行》:“投軀報明主,身死為國殤。” 清錢謙益《四川敘州府興文縣知縣張振德贈光祿寺卿謚烈愍制》:“壯矣,闔門之婦孺,皆為國殤。” 清黃遵憲《再用前韻酬仲閼》:“任移斗柄嗟王母,枉執干戈痛國殤。”

高射砲兵丫丫 發表於 2019-10-19 00:49:15 來自手機
2387088 發表於 2019-10-18 15:06
要讀都續繁體,簡體字 發育不良,完全遺反我國造字原則。

你呢條垃圾,系死就快了,你爸爸、媽媽、又或者爺爺嫲嫲公公婆婆係唔係內地人啊,難道你係石頭爆出黎嘅,就係石人

評分

參與人數 1威望 -3 金幣 -3 收起 理由
admin -3 -3 請注意用詞

查看全部評分

2 讚

回復 支持 2 反對 0 使用道具 舉報

CWM 發表於 2019-10-19 01:12:29
詩情畫意 發表於 2019-10-19 00:46
你有證據????????定係你既立場上認為一定係假扮。如果係立場先行既話就叫抹黑
...

我同意你呢個 抹黑 o既用詞
反正蒙住塊面係人係鬼都無人知
疑似警察未必係真警察
同理... 疑似示威者亦未必真係示威者
反正話佢地係示威者o既一樣係無證據...唔通咁就唔算係立場先行o既抹黑?

詩情畫意 發表於 2019-10-19 01:59:15
CWM 發表於 2019-10-19 01:12
我同意你呢個 抹黑 o既用詞
反正蒙住塊面係人係鬼都無人知
疑似警察未必係真警察

你個帖又話係警察假扮,叫你出證據就即刻玩語言偽術,真係龍門任你擺,唔係我質疑你真係任鳩你吹
1 讚

KKing 發表於 2019-10-19 02:08:54
詩情畫意 發表於 2019-10-19 01:59
你個帖又話係警察假扮,叫你出證據就即刻玩語言偽術,真係龍門任你擺,唔係我質疑你真係任鳩你吹
...

語言偽術邊夠四點鐘D 阿SIR玩呀,鑊鑊都9吹,捉有線司機入警局打鑊都可以講成保護佢

CWM 發表於 2019-10-19 02:09:58
詩情畫意 發表於 2019-10-19 01:59
...

我原先個回覆完全無出現過警察 2 個字
唔清醒可以訓醒再睇睇... 清醒就卒下對眼再睇清楚

定係原來你覺得 毅進仔=警察 個 X 字 你地識唔識寫呀?,澳門討論區-iDreamx
據我所知剩係香港 d 所謂黃絲示威者先會咁認為

其實...毅進仔 範指 讀完香港毅進課程o既學生而已
讀完呢... 其實除左警察 都仲可以做好多唔同o既工作
我話佢地係... 就純粹係睇完張圖覺得係 ( 覺得都唔撚得呀 ?? 呢 d 咪極權暴政o既示範 lo 個 X 字 你地識唔識寫呀?,澳門討論區-iDreamx )
1 讚