新手一問,套牌事宜

ffleo211 發表於 2020-6-23 10:13:15 來自手機 | 查看: 272 | 顯示全部樓層
跳轉到指定樓層 |

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊會員

x
各位巴打好,請問我買人地架二手車,人地個牌係自己買斷既要套走,咁架車個電腦抽既新牌洗唔洗收費架?如果要,係咪多數都賣家負責?

電單車
possy 發表於 2020-6-23 23:24:54
手續上既野建議最好問一下交通事務局,他們給出的係最準確的答案。
對方係套牌到另一部車,最緊要問埋部舊車要不要再驗?

回復 支持 反對 使用道具 舉報

大陸目 發表於 2020-6-25 11:17:50
我試過 架舊車當年係買牌  換新車.全都乜費物費都要俾足.仲要俾多2000舊牌保留套上新車度 (因牌係我買但係只限跟架車)
你Ge情況 不論新車舊車個价係(包埋個牌) 比如佢架車改裝過.佢又要番D配件佢要點做至賣到架車  如重新上牌:新舊車都要驗過車至俾上牌  你自己諗!

ffleo211 發表於 2020-6-27 06:47:58 來自手機
大陸目 發表於 2020-6-25 11:17
我試過 架舊車當年係買牌  換新車.全都乜費物費都要俾足.仲要俾多2000舊牌保留套上新車度 (因牌係我買但係 ...

你好,咁個新牌洗唔洗比錢ga,只知道首次出牌姐係紅牌出新牌要比錢政府,人地換走個牌要唔要

大陸目 發表於 2020-6-27 11:25:31
先講新車:  本身車价十入口税十今年行車税十(政府發白底黑字車牌).(連埋試車用牌红牌)牌照税十牌照登記十上牌驗車十保險  每行列明費用加埋 (就係你買哩架車ge全部費用 架車應有應用都齊晒(可以係市面行走黎計)  所有過情 (車主)(車行)會搞惦晒 你只係俾錢 簽文件 囉車 )

買舊車:  因架車新過以上講都做晒  你只要睇岩.傾岩數俾錢 架車可渣走  架舊車轉名同保險就一定要從新做過   
因係舊車: 有咩就買賣相方自己搞惦.如果要自己俾錢搞D咩.你自己衡量价值

舊年我買過两架新車.两個佬世渣  其中有架套番我架舊車ge(自己買牌)  因舊車成廿年要報癈  而家又想塭番架舊車自己用 都有睇過D二手車行 全部都獅子開大口.同買架新所差無幾.差一萬幾仟. 一係就話個牌靚.一係就話少用保養好.仲多數係夠年期驗車.以上(個人經歷)  所意都知少少

大陸目 發表於 2020-6-27 11:40:03
ffleo211 發表於 2020-6-27 06:47
你好,咁個新牌洗唔洗比錢ga,只知道首次出牌姐係紅牌出新牌要比錢政府,人地換走個牌要唔要 ...

實際上每一行都要錢 事符哩架車應有同合格可以係市面行走  

大陸目 發表於 2020-6-27 11:59:45
ffleo211 發表於 2020-6-27 06:47
你好,咁個新牌洗唔洗比錢ga,只知道首次出牌姐係紅牌出新牌要比錢政府,人地換走個牌要唔要 ...

你即係買架無牌車 要你自己俾錢驗車上牌(新車就容易望下登記下就得  舊車應該幾多野搞幾麻煩)  架車等排期驗車你又想用車就掛红牌(臨時牌) 咁你自己睇下值唔值