【#吐口水的代價????】

jy02936031 發表於 2020-9-23 22:28:51 | 查看: 834 | 顯示全部樓層
跳轉到指定樓層 |

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊會員

x
今年2月時,一名有市民在婦聯購買口罩後不滿意,而到石排灣衛生站換口罩時不肯排隊,被工作人員勸告時大發脾氣,高呼“大家攬住一齊死”後,向口罩吐口水,因而有320個口罩要作廢。案件今日宣判,嫌犯觸犯“加重毀損罪”被判處10個月徒刑,緩刑2年執行。
#大家攬住一齊死 #換口罩不成 #平心靜氣咪好囉 #仲要打尖
12下一頁
媽卡卡 發表於 2020-9-23 23:41:29
比佢可以兩年緩刑執行已經執到喇!

回復 支持 反對 使用道具 舉報

REDIEQ1912 發表於 2020-9-24 00:16:37 來自手機
有緩刑即係無用,唔坐下佢邊會驚....

CWM 發表於 2020-9-24 00:27:24
緩刑 = 無事發生

最起碼都要罰番佢一萬幾千 ( 雖然都係無乜阻嚇力 !! )

weixianwang 發表於 2020-9-24 01:04:50 來自手機

照咁樣,應該罰條能樣,在場排隊人仕,每人向佢塊面吐督痰先有懲罰作用

onlywin 發表於 2020-9-24 09:08:03 來自手機
除咗前兩年果場「世紀劫案」,澳門不嬲都係唔殺人唔洗坐架啦

tannil18 發表於 2020-9-24 09:16:41 來自手機
罰金都不用,二年后連刑事织纪錄都无叫有后果樓主個題明顯误導

possy 發表於 2020-9-24 13:04:37
適值口罩供應緊張時期仲搞破壞,理應重罰。
現在獲輕判緩刑,且犯罪成本極低,希望不會變相令人覺得可以隨便破壞公物而不需要負太大法律責任。

回復 支持 1 反對 0 使用道具 舉報

Laosansan 發表於 2020-9-24 14:58:20 來自手機
緩刑2年完全無阻嚇性

回復 使用道具 舉報

Grew472 發表於 2020-9-24 15:27:47 來自手機
判得太輕喇實在。

回復 使用道具 舉報

12下一頁